Városi dzsungel

Városi dzsungel

Wibra György
2023. március 7.
Helyi dolgaink

Az egykor közkedvelt Cinkotai strand területe ma hivatali nyelven a ‘nagy kiterjedésű rekreációs és szabadidős területfelhasználási kategóriába’ tartozik. Oda, ahová a nagy zöldfelülettel rendelkező, a lakosság és a turizmus számára jelentős, az aktív pihenést szolgáló területek. A fővárosi szabályozás 2021 április óta hatályos változata pontot tett a 2020-ban fellángolt vitára, amelyben felmerült a terület esetleges átsorolása. De mi a helyzet ma? 

 

Az egyszerű válasz az, hogy a helyzet változatlan: a Cinkotai strandon megállt az idő. Területe továbbra is magántulajdonban van, mostani állapotában erősen szennyezett, illegálisan lerakott szeméthalmok hevernek szerteszét, a gondozatlanság miatt fák dőlnek ki az egykor ápolt területen.

Minden önkormányzatnak feladata, hogy rendelkezzen településszerkezeti tervvel, egy olyan dokumentummal, amely sok más egyéb mellett az egyes városrészek használatát is szabályozza. Az ilyen szabályozások elvi célja, hogy a helyi és egyéb szempontok, az eltérő érdekek közül azt rögzítse, amely a közösség számára a legtöbb jóval jár. Az persze, hogy mi a jó döntés, mindig vita tárgya.

Nem volt ez másként a Cinkotai stranddal sem. Két évvel ezelőtt a kerület vezetése és a főváros között, a budapesti szabályozás 2020-ban indított felülvizsgálatakor vita robbant ki a fürdő hivatalos besorolásának javasolt változása miatt. Az oka a terület tulajdonosának, az NYC Property Kft-nek a kezdeményezése volt. A beruházó indítványozta a strand területének átsorolását egy olyan kategóriába, amelyben a jelentős beépítés megengedett. Ezt a kezdeményezést a főváros felvette az érintettek, így a 16. kerület véleményezését is igénylő módosítási javaslatok közé.

Ki mit akart?

A kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter, az akkori, szintén fideszes országgyűlési képviselővel, Szatmáry Kristóffal 2020 novemberében, a helyszínen tartott sajtótájékoztatójukon tiltakoztak a javaslat ellen. A polgármester akkor úgy fogalmazott, a főváros nem veszi figyelembe a helyi érdekeket, a módosítással pedig lehetővé válna akár egy, az Örsön álló Sugár üzletközponthoz hasonló méretű pláza építése is. A polgármesteri tiltakozás – a sajtótájékoztató idején még le nem zárt felülvizsgálati folyamatban – inkább politikai fogás volt.

A főváros ugyanis – a jogszabályi kötelezettségének megfelelően – az egyeztetési folyamatban bekérte a kerület véleményét is a beruházó kezdeményezéséről. A Kertváros vezetése határozottan kiállt azért, hogy a strand területe maradjon az, ami mindig is volt. Végül ez így is történt: a 2021. április 3-án elfogadott, új, fővárosi településszerkezeti tervben a Cinkotai strand továbbra is pihenésre kijelölt zöldfelület.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy a kerület vezetése mit kezdene az így „megmentett” területtel.

A régóta napirenden szereplő HÉV-metró összekötés kapcsán még nem dőlt el az, hogy a cinkotai kereszteződésben az autós forgalmat a vágányok fölött vagy alatt vezessék el, ezzel összekötve a Szabadföldi, a Vidámvásár és az Ostoros utat, amelyek jelenleg a HÉV vonalát szintben keresztezik. Az autóval közlekedőknek nyilvánvalóan könnyebbséget jelentene egy, a HÉV közlekedésétől független átjáró létesítése, amelyre már készültek tervek. A kérdés csak az, hogy ezért elfogadható ár-e a strand jelentős részének beáldozása.

Egy lehetséges megoldás

Tavaly ősszel, az MSZP helyi vezetője, Csizmazia Ferenc önkormányzati képviselő kezdeményezésére a Kertváros jelenlegi országgyűlési képviselője, az ellenzéki Vajda Zoltán, a parlamentben a költségvetéshez két módosító indítványt nyújtott be. Az egyikben javasolta, hogy az állam nyújtson pénzügyi támogatást az önkormányzatnak az egykori strand tulajdonjogának visszaszerzésére, annak érdekében, hogy a kerület parkos pihenő-területet alakíthasson ki. A másikban felvetette, hogy a Csobaj-bánya területére tervezett idősek otthonát a volt Cinkotai strand területén építsék meg. Érvelése szerint ezzel a volt bánya területén megmenthető az az állat- és növényvilág, amely védelemre érdemes. A módosítókat a fideszes többség nem támogatta.

cinkotai strand elképzelés

Hogy az egykori közkedvelt Cinkotai strand érdemes a megújításra, azt valószínűleg senki nem vitatja. A kérdés „csak” az, mi legyen a helyén, mi az, amivel ez a ritkaságszámba menő, beépítetlen városi terület újra értékké válik a kertvárosiaknak és a zöldre vágyóknak?

Erre kereste a választ még 2013-ban Trásy Krisztina tájépítész, aki diplomamunkáját a strandkert újjáélesztésének szentelte. Az Építészfórumon közzétett elképzelése fókuszában egy jól használható, korszerű rekreációs felületet létrehozása állt, amely nemcsak közösségi térként funkcionál, hanem szerepet vállal az értékek közvetítésében is. És, hogy melyek ezek az értékek? Elsősorban a kerület család- és sportbarát arculata, valamint a Cinkotai strand múltja. Ahogy cikkében írja, koncepciójának nem az a célja, hogy újjáélessze azt, amit már nem minden elemében lehet. Sokkal inkább az, hogy a jelenlegi igényeknek és lehetőségeknek megfelelőt alkosson a régi funkciók átértelmezésével.

cinkotai strand elképzelés

 

Ennek mentén gondolkodva vázolta fel az Állomás tér átrendezését, és egy vizes közpark koncepcióját, amelyben egy hatalmas, úgynevezett gázlómedence támogatná a környezet mikroklímájának alakítását és egyben időszakosan emberi tartózkodásra is alkalmas lenne. De szerepelt a javaslatai között az aktív kikapcsolódást segítő sportlehetőségek megteremtése is, csakúgy, mint a strandkert melletti háromszögletű erdőterületet parkhoz kapcsolása, visszacsatolva ezzel a jelenleg zárványként működő HÉV-sínek által levágott zöldterületet.

Bár a közel tíz évvel ezelőtt publikált diplomamunkája nem egy aktuális, elfogadott projekt, jó alap arra, hogy hogyan érdemes az egykori strand jövőjéről gondolkodni.

 

(Képek: Trásy Krisztina tájépítész diplomamunkája, epiteszforum.hu)

További cikkek