Az ismeretlen ismerős

Az ismeretlen ismerős

Horváth László
2023. március 7.
Kult

Nyilván sokaknak ismerős az a helyzet, amikor új lakásba költözünk és előtte nekiállunk rendet csinálni a cuccaink bedobozolásakor. Válogatunk, átnézzük a dolgainkat és időnként meglepő felfedezéseket teszünk eltűntnek hitt fotókról vagy a ki tudja hogyan és mikor hozzánk került tárgyakról.

Valami ilyesmi történt a Magyar Nemzeti Galéria munkatársaival is, akik a Liget Budapest Projekt keretében elindult új restaurálási és raktározási központ megvalósításának előkészítése során soha nem látott Vaszary János festményekre bukkantak 2016-ban. Minden úgy kezdődött, ahogy az ilyen nagy körültekintést igénylő költözéseknél lenni szokott: elkezdték az épületben őrzött teljes műtárgyanyag számbavételét. E munka során figyeltek fel az egyik raktár mélyén több évtizede tárolt két vászontekercsre, amelyek egyenként húsz-húsz Vaszary-képet rejtettek.

Az ezek után nem volt kérdés, hogy ez a szenzációs felfedezés nem maradhat raktárban. Az újonnan előkerült alkotások közül a legszebbnek, legizgalmasabbnak tartott, restaurált 24 képet lehet a 2023. április 2-ig nyitva tartó kiállításon megnézni.

Vaszary. Az ismeretlen ismerős

Magyar Nemzeti Galéria, C épület, II. emelet, 2023. április 2-ig

Vaszary: Veranda két nővel

Vaszary János: Veranda két nővel (Parkban), 1930 körül

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

(képek: Magyar Nemzeti Galéria)

 

További cikkek