Változó rezsiszabályok – kezeletlen problémák?

Változó rezsiszabályok – kezeletlen problémák?

Wibra György
2023. március 7.
Országügyek

Az MSZP Tóth Bertalan és Komjáthi Imre részvételével több fórumot is tartott Rezsi stop címmel. Az eseményt szervező önkormányzati képviselőt, a párt helyi elnökét, Csizmazia Ferencet kérdeztük javaslataikról. 

 

Komjáthi Imre szeletelt kenyérrel demonstrálta az infláció hatását. Kell ilyen bombasztikus eszközökkel élni egy lakossági fórumon?

Bombasztikus lenne? Szerintem inkább könnyen érthetővé teszi a helyzetet azoknak is, akik nem a közgazdászok számaival kelnek és fekszenek. Az elvett szeletek azt mutatják, hogy az elmúlt évekhez képest mennyivel kevesebb kenyeret tudunk venni ugyanabból a pénzből. De nemcsak azért, mert megugrott az élelmiszerek ára, hanem azért is, mert a kormány pont akkor szűkítette a rezsitámogatás rendszerét, amikor a rekordmagas infláció minden mást is megdrágított. 

A javaslataikat összefoglaló anyagban azt írják, a Fidesz nyerészkedik a rezsin. Ezt mi alapján állítják?

Az energia ára már tavaly ősszel emelkedni kezdett. Ahogy nő az ára, úgy lesz egyre nagyobb az állam ÁFA-bevétele. A magyar ÁFA a maga 27 százalékával a legmagasabbak közé tartozik a világon. Szerintem a gyors áremelkedésen beszedett, minden eddiginél nagyobb adóbevétel nyerészkedés mindannyiunk kárára egy egyébként is nehéz helyzetben. Főleg úgy, hogy tudjuk, ezt a többletbevételt szükségtelen beruházásokon keresztül pumpálják ki az adófizetők zsebéből.

Mi a javaslatcsomagjuk tartalma?

Azt javsoljuk, hogy a paksi áramot adják annyiért, amennyibe az kerül. Tehát 36 forint helyett 12 forintért. Szeretnénk elérni, hogy a hazai kitermelésű földgázből és áramból arányosan részesüljön mindenki. Az árat az ÁFA csökkentésével is lehet befolyásolni: 5 százalékot javaslunk a jelenlegi 27 helyett. Újra el kellene indítani egy országos szigetelési programot is. Az ötödik kezdeményezésünk pedig az, hogy mindenki, aki kéri, ingyen jogosult legyen az előrefizetős mérőóra felszerelésére, és aki bajba került, de rendezte a tartozását, ingyen kapcsolják vissza az ellátásba.

Az előre fizetős mérő hogyan tudja megakadályozni a kikapcsolást? Ha valakinek nincs pénze, azt sem tudja majd kifizetni.

Alapvető szemléletbeli különbség van: ha nincs pénz a kártyán, akkor sem kapcsolják le a hálózatról az érintettet. Ez azért lényeges, mert amikor valaki nehéz helyzetbe kerül és nem tudja fizetni a számlát, a szolgáltató leköti a hálózatról, ha nem előre fizetős órája van. A visszakapcsolás viszont további jelentős összeget emészt fel, így ez a lépés még rosszabb helyzetbe sodorja az amúgyis kiszolgáltatott családokat. Ezért javasoljuk az előre fizetős mérő felszerelésének lehetőségét mindenki számára.

Mennyi esélyt fűz ahhoz, hogy átmegy a parlamenten az ÁFA csökkentése? Csak azért kérdezem, mert a kerület új országgyűlési képviselője, Vajda Zoltán által kezdeményezett tömegközlekedési ÁFA nullázása is fennakadt. Ennek kapcsán a Pénzügyminisztérium államtitkára az ő eltérő „adófilozófiájukkal” érvelt.

Minden lehetséges eszközzel küzdünk azért, hogy a javaslatainkat befogadják, ez az egyetlen út, hogy ne mélyüljön tovább a most kialakuló szociális válság. A képviselő testületi ülésen tettem javaslatot, hogy a polgármestert az azonos színezetű kormánynál kezdjen el lobbizni az ÁFA csökkentéséért. „Természetesen” ezt a fideszes többségű testület vita nélkül leszavazta. De, még ha kilátástalan látszik is, kötelességünk javaslatokkal élni.

Bár helyben is kormánypárti többség van a képviselő-testületben, a rezsiproblémák kezelésére van helyi válaszuk, amit a Fidesz is elfogadna?

Volt több, nagyobb horderejű kezdeményezésem, de csak egyetlen egy esetben történt meg az, hogy alapul véve a javaslatomat, a testület rábólintott a megvalósításra. Ez az energiatanácsadó zöld vonal létrehozásról szólt. Azért mondtam, hogy csak alapul véve, mert az előterjesztésem eredeti célja  egy energiatanácsadó iroda létrehozása lett volna. A zöld vonalat ennek előszobájának tekintem. Minden más esetben falakba ütköztem.

További cikkek