Testületi ülés a rezsiproblémák árnyékában

Testületi ülés a rezsiproblémák árnyékában

Wibra György
2023. március 7.
Öt falu

Az önkormányzatok is nehéz helyzetbe kerültek a növekvő energiaárak miatt: a kormány döntései nyomán már csak piaci áron tudnak gázt és áramot vásárolni, ezért számos takarékossági intézkedésről döntött még novemberben a képviselő testület. 

 

Valószínűleg kevesen olvassák a semmitmondó iktatószámokkal azonosított dokumentumokat, amelyeket a testületi ülésekről közzétesz(?) az önkormányzat. Mivel a helyi közügyek iránt érdeklődők helyzetét a tájékozódásban semmi sem segíti, ezért úgy határoztunk, az újság egyes számainak megjelenése között megtartott ülések leglényegesebb döntéseit, a képviselők álláspontját összefoglaljuk. Mert nem az a lényeges, hogy a múlt héten, vagy két hónapja hoztak az általunk megválasztottak a mindennapi életünket alakító határozatot, hanem az, hogy egyáltalán tudjunk arról, amit a nevünkben és elvileg értünk tesznek vagy nem tesznek.

Az elmúlt három hónapban tartott négy testületi ülés közül a novemberi foglalkozott a legfajsúlyosabb ügyekkel. A témák között éppúgy megjelent a játszóterek és más közterületek használatának szabályozása, mint az elszabadult energiaárak kezelésének problémája. Ez utóbbi kapcsán így az is, hogy kezdeményezze-e a kerület a kormánynál az energia ár ÁFA-jának csökkentését és a drágulás nyomány bajba került helyi kisvállalkozók megsegítését.

A rezsi mindent visz

A legnagyobb vitát az energiaválsággal kapcsolatos polgármesteri előterjesztés váltotta ki. A javaslat több kerületi intézményt is érintett. Az elfogadott döntés alapján az erzsébetligeti Rátonyi Gábor uszoda 2023-ban csak a strandszezonra nyit ki, a rákosszentmihályi Konrád Ferenc uszoda változatlan renddel működik tovább. (A januárban történt tűzeset miatt indulás előtt érdemes tájékozódni az erzsébetligeti uszoda új nyitva tartásáról.) A testület arra számít, hogy a spórolás miatt bezáró helyekről elmaradó vendégek egy része átvált majd a nyitva tartó uszodákra, így jelentős bevétel kieséssel nem számolnak.

A takarékossági intézkedések érintik a Rákosszentmihályi Kulturális Központot is, amelynek programjait januártól április végéig lehetőség szerint az Erzsébetligeti Színház veszi át. További döntésig megváltoztatták a polgármesteri hivatal munkarendjét is: a pénteki napon kötelező otthoni munkavégzés váltja az irodait, kedden és csütörtökön pedig fél órával hosszabb munkaidővel biztosítják azt, hogy az épület fűtését már csütörtökön délután le lehessen kapcsolni.

Az energiatakarékossági lépések nem érintik a kerületi bölcsődéket, óvodákat, a szakrendelőt és az idősek ellátását biztosító intézményeket sem. Sajátos megoldással, csak előzetes bejelentkezéssel lesz látogatható a téli időszakban a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ, a Tóth Ilonka Emlékház és a Tájház.

Az energiaválság miatti kényszerű intézkedésekről szóló javaslat tárgyalása előtt Hollai Gábor (Momentum) jelezte, hogy az előterjesztésben a brüsszeli szankciós politikára hivatkozás félreviszi a helyzet objektív megítélését, ezért azt az anyagból törölni kellene. Válaszában Kovács Péter arra hivatkozott, hogy a szankciók és az annak nyomán kialakult energiaválság tény, amely az ő álláspontjával egyezik, ezért nem kíván változtatni. A vitához csatlakozva Nemes Gábor (DK) javasolta, hogy ez esetben rögzítsék azt is, hogy a szankciókat Orbán Viktor is megszavazta.

Az uszodabezárás kapcsán Mizsei László (LMP) azt tudakolta, mi lesz a dolgozókkal – javaslata szerint a zárvatartás idejére is meg kellene kapni a fizetésüket. A helyzet megítéléséhez kapcsolódva kifejtette, a polgármester információi valószínűleg hiányosak: az energiahordozók ára nem a háború következtében ment föl, hanem már egy évvel korábban is elindult fölfelé. 

testületi ülés

Csizmazia Ferenc (MSZP) szembesítette a polgármestert azzal a korábbi kijelentésével, miszerint Kovács Péter várja a pártközponttól a kellemetlen kérdésekre adandó válaszokat. Ennek nyomán Csizmazia szerint nem kérdés, hogy ebben a témában a központi utasítás az, hogy a szankciókat kell hibáztatni az energiaválságért. A képviselő szerint azonban az elmúlt 12 év politikai bűnei nagyban hozzájárulnak a mostani állapotokhoz. Példaként a rekord gyenge forintot említette, amely szintén hozzájárul a magas inflációhoz, és a rekord magas energiaárakhoz.

Csizmazia ezért két csatlakozó határozati javaslatot adott át. Az egyik szerint a képviselő testület a kormányhoz fordulna azzal, hogy a lakosság terhei csökkenjenek. Ennek érdekében a kerület vezetésének kezdeményeznie kellene az áram, a gáz, a pb-palack, a tűzifa, a brikett, a koksz után fizetendő áfa 27 százalékos mértékének csökkentését 5 százalékra. Második javaslatában felvetette, hogy egy kormányrendelet törlésével az önkormányzatok, a kis- és közepes vállalkozások kerüljenek vissza az ún. egyetemes szolgáltatási körbe.

Az energiaválság kezeléséről szóló napirendi pont vitájának zárásaként Kovács Péter polgármester sajnálatának adott hangot, amiért a képviselők megint becsempészték a nagypolitikát a XVI. kerület képviselő testületi ülésére. 

A testület a javasolt takarékossági intézkedéseket egyhangúlag elfogadta, ideértve azt a határozatot is, amely szerint 2023-ban az önkormányzati beruházások között az energetikai korszerűsítési beruházások élveznek prioritást. Csizmazia Ferenc mindkét kezdeményezését a fideszes többség elutasította.

testületi ülés

Változnak a növényvédelem és a közterek használatának szabályai is

A képviselők döntöttek a zöldfelület, zöldterület és zöldsáv fogalmának meghatározásáról és pontosították a közterek használatáról szóló korábbi szabályokat is, új rendeletben rögzítve a játszóterek, a sportterületek és kutyafuttatók használati rendjét. 

Javaslat az országgyűlési képviselő tanácskozási jogának biztosítására

A szervezeti és működési szabályzatot is módosították a 2023. január 2-a és 6-a között elrendelt igazgatási szünet érdekében. Mivel a szabályzat ritkán szerepel az ülés napirendjén, Csizmazia Ferenc mszp-s képviselő módosító indítványban újra kezdeményezte, hogy számos más budapesti kerülethez hasonlóan a Kertváros képviselő testületi ülésein a kerület országgyűlési képviselője tanácskozási joggal vehessen részt. A felvetés némi zavart okozott, ezért a polgármester fél óra szünetet rendelt el. A javaslatot végül a többség elutasította.

További cikkek