Mi a helyzet az influenzával?

Mi a helyzet az influenzával?

2023. március 7.
Törődés

Az influenza-járvány „menetrendszerűen” érkezik, ez biztos. A szakértők egyetértenek abban, hogy az idén, a koronavírus-járvány enyhülése nyomán, az influenza a szokásosnál erősebben jelentkezhet.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ október végén kiadott tájékoztatója alapján valószínűsíthető, hogy már minden háziorvoshoz eljutott az idei oltóanyag. Az állam az idei évben a kockázati csoportba tartozóknak ingyen biztosítja a védőoltást.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem kialakítása, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza-fertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. A Népegészségügyi Központ mindezeken túl javasolja a védőoltást az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézményekben élőknek. Akik az ingyenes vakcinára nem jogosultak, azok az oltóanyagot az orvos által felírt receptre a patikában vehetik meg.

Miért ajánlott évente oltani?

Mert az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség a hozzájuk beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Az influenza elleni védekezésben az oltás a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és a halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja.

További cikkek