„Titkos” ukrán receptek – a szirnyiki

„Titkos” ukrán receptek – a szirnyiki

Hajdu Márta
2023. március 7.
Receptek

Ha az interneten rákeresünk a szirnyiki receptjére, szinte mindenhol azt találjuk, hogy ez egy  „orosz palacsintalepény”, amire ők nagyon büszkék. 

Ukrajnában viszont azt mondogatják: „ami jó kaja van Oroszországban, azt is tőlünk csenték el”. Nem gondoljuk, hogy ebben nekünk kellene dönteni. Az alábbi receptet viszont volt szerencsénk jó néhányszor kipróbálni és sohasem okozott csalódást.

Tánya negyven éve költözött a kerületünkbe Ukrajnából és hozta magával édesanyja jól bevált receptjeit. Idáig féltve őrizte azokat és csak a szűk család örülhetett nekik. Most megosztotta velünk ennek az egyszerű, de annál finomabb édességnek az elkészítési módját, ami egy tartalmasabb leves után második fogásként is fogyasztható.

szirnyiki

Hozzávalók

  • 500g túró
  • 1 nagy tojás
  • 2 evőkanál gríz
  • 4 evőkanál cukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint 10 dkg rumban, vagy rumaromás vízben áztatott mazsola
  • 10 dkg liszt
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy aroma
  • olaj a sütéshez
  • tejföl vagy lekvár a tálaláshoz

A túró nedvességétől függően még lehet hozzáadni sütőport.

Elkészítés

  1. A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a grízzel összedolgozzuk.
  2. Hozzáadjuk a tojást és a reszelt citromhéjat.
  3. Apránként hozzáadjuk a lisztet, figyelve, milyen a tészta állaga. Amikor már vizes kézzel szaggatni lehet, jó.
  4. Hozzáadjuk a beáztatott mazsolát. Van, aki banánt is szeret beledolgozni a masszába, ilyenkor természetesen több lisztre van szükség. 
  5. Vizes kézzel zöld diónyi méretű gombócokat formázunk. 
  6. Lisztbe hempergetjük, összenyomjuk és kevés olajon egyszer átforgatva aranybarnára sütjük. 
  7. Ízlés szerint édes tejföllel, vagy lekvárral tálaljuk.

További cikkek