Lapbemutató „bennfentes” információkkal

Lapbemutató „bennfentes” információkkal

Hajdu Márta
2023. június 15.
Helyben vagyunk

Az Öt falu magazint az ötletgazda, a XVI. kerület országgyűlési képviselője, Vajda Zoltán és Csizmazia Ferenc önkormányzati képviselő, polgármester-jelölt mutatta be az érdeklődőknek.

„Én másképp képzelem el az országgyűlési képviselői munkát.” – a kampányszlogen valósággá válik: azt, hogy mit csinálna másképp, Vajda nemcsak a magazin első számában adott interjúban, hanem a helyszínen is kifejtette. Szerinte a legnagyobb probléma az, hogy a választók képviseletére szegődött politikusok jellemzően csak kampányidőszakban jönnek elő. Az általa vázolt irány a folyamatos kapcsolattartásra épít, amelynek része a magazin is. Bevezetőjében azt mondta, célja nem egy újabb propagandatermék kiadása volt, sokkal inkább az, hogy egy valóban közszolgálati újság jöjjön létre, amely a 16. kerületi közéletről és az ország ügyeiről éppúgy szól, mint az elérhető programokról vagy a helyi értékekről.

„A szerkesztésbe nem szólok bele.”

Vajda hangsúlyozta, hogy ő is és az előállítás költségeit finanszírozó MSZP is mindvégig távol tartotta magát a tartalom kialakításától. A tervek szerint a magazin negyedévente nyomtatott formában jelenik meg, hamarosan pedig havonta pedig a neten is. A weboldal felajánlás nyomán készült, a honlapon elérhető a nyomtatott példányok tartalma is. Az országgyűlési képviselő célja hosszabb távon az, hogy az Öt falu mikroadományokból fedezze a nyomtatott lapszámok kiadását.

A lapbemutató második felében Csizmaziával felváltva adtak betekintést az egyes rovatok tartalmába. A közönséget az első szám szerkesztési „titkaiba” is beavatták: kiderült például, hogy az a tartalom, amit a szerkesztők kitaláltak, sokaknak tetszett ugyan, de néhányan tartottak attól, mi lesz, ha bekerülnek az újságba. Például, mit szól majd a polgármester?

lapbemutató

„Olasz története egy igazi közösségszervező ember története is.”

A címlapsztori mindig a helyiekről szól majd; a boltosról, a szerelőről, a tanárról, a szomszédról – határozottan NEM a politikusokról. Az első számban Kovács „Olasz” József és az általa alapított Legenda sörfőzde szerepel a fő helyen. Az Öt falu rovatban – többek között – a képviselő-testület munkájáról készült összefoglalót olvashatnak. Az ok egyszerű: eddig – Csizmazia szerint – eléggé egyoldalú beszámolókat olvashattak, a szerkesztők ennek a két oldalnak az összeállításában az ülések szó szerinti jegyzőkönyveire támaszkodnak. A cél az, hogy az itt lakók megismerjék a legfontosabb tárgyalt ügyeket és az azok kapcsán megfogalmazott képviselői álláspontokat.

A lapbemutatón szóba került még az Országügyek rovat, amelyben a szerkesztők a parlamenti munka Kertvárost is érintő történéseit mutatják be. A Kult – nevéből következően – a kulturális ajánlók rovata: itt nemcsak érdekes fővárosi színházi eseményeknek, kiállításoknak lesz helye, hanem az Erzsébetligeti Színház programjainak, valamint a Filmio filmajánlóinak is.

További cikkek